De tropisch, warme nachten van boven de 20 graden Celsius zijn voorbij. Hoewel de dunne zomerdekentjes nog niet opgeborgen hoeven te worden, komen de nachten voor een iets warmer dekentje dichterbij.

Ben jij uitgerekend in de herfstperiode of heb je nog geen warmere babydekentjes in huis? Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij het kopen van een dekentje passend bij het seizoen. En laten je direct een paar van onze favoriete herfst- en winterdekentjes zien!

De TOG-waarde: wat is dat?

Hoe warm een dekentje of slaapzak is zie je aan de TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. De TOG-waarde laat het warmte isolerend vermogen zien. Hierbij wordt uitgegaan van de ideale slaapkamertemperatuur, welke ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius.

Ledikantdeken Soft Teddy Little Dreams (TOG 1.9)

TOG-waarde en ledikantdeken

Dekentjes met een lage TOG-waarde (tussen de 0 en 1) zijn bedoeld voor de warmere zomeravonden. Koelt het ’s nachts flink af? Dan wordt het tijd om een dekentje met een hogere TOG-waarde op het babybedje te leggen. Dit kunnen dekentjes met een TOG-waarde tussen de 1 en maximaal 4 zijn. Maar let op: dekentjes met een TOG-waarde van 4 moet je alleen gebruiken als je kindje koud of klam aanvoelt bij de nek en voetjes.

 

Romper, slaapzak en laken

Naast een dekentje heeft een kindje ’s nachts vaak een romper en pyjama aan. En ook de baby- en kinderslaapzakjes worden veel gedragen. Kijk altijd naar de TOG-waarde van de dingen die je kindje aan heeft als hij of zij gaat slapen en tel dit bij de TOG-waarde van het dekentje op. Zo weet je zeker dat je kindje het niet te warm heeft tijdens het slapen. En twijfel je? Voel aan het nekje van je kind. Dit mag niet koud of klam aanvoelen. Bij twijfel check de voetjes; deze mogen niet koud aanvoelen.

Let op: als je een deken dubbelslaat, wordt de TOG-waarde ook verdubbeld. Daarom is dit nooit verstandig om te doen!

Meer weten over veilig slapen? Lees dan ons blog ‘Hoe zorg je ervoor dat je baby veilig slaapt?