Soepele overgang: Van babyledikant naar peuterbed

Kinderen groeien snel, en dat merk je aan alles. De babykleding wordt te klein, de wieg kan naar zolder, en de Tripp Trapp moet weer worden aangepast. En dan komt het moment waarop zelfs het ledikant niet meer groot genoeg is. Een veel gestelde vraag die we krijgen is: hoe lang kan een kindje in een babyledikant (standaard maat 60×120 cm in Nederland)? Volgens Google past een kindje erin tot een lengte van 110 cm, met 10 cm extra bewegingsruimte. Maar vaak wordt er ook ruimte vrijgemaakt voor een jonger broertje of zusje.

Hoe maak je de overgang soepel?

De overgang naar een groter bed gebeurt meestal tussen 18 maanden en 3,5 jaar. Het belangrijkste is dat je kind een veilige slaapplek krijgt, zoals een doorgroei bed of een 1-persoonsbed. Probeer de overgang zo lang mogelijk uit te stellen. Een kind ouder dan 2,5 jaar begrijpt beter dat hij of zij in bed moet blijven tijdens de nacht.

Veiligheid voorop

Een uitdaging kan zijn dat je kind steeds uit bed komt. Als de slaapkamer op de eerste verdieping is, is een traphekje een goede oplossing, zelfs als je kind nog niet bij de deurklink kan. Maak het bed laag op, zoals in het babyledikantje, zodat je kind niet onder een groot dekbed belandt. Voor kinderen onder de 2 jaar zijn katoenen dekens nog steeds geschikt.

Betrek je kind

Maak er een feest van! Laat je kind weten hoe trots je bent. Laat hem of haar een dekbedovertrek uitkiezen en samen het grote bed opmaken. Het helpt om je kind vertrouwd te maken met het nieuwe peuterbed.

Volg je ritueel

Kinderen zullen altijd op zoek gaan naar grenzen en regels. Bespreek met je partner wat jullie acceptabel vinden en hou vast aan je routine. Blijf herhalen hoe trots je bent als je kind een nacht goed heeft geslapen.

Veel succes!

Het overgaan naar een peuterbed kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en betrokkenheid van je kind, kan het een positieve ervaring zijn. Veel succes! En werken met stickers kan ook helpen 😉

Bezoek kinder- en babywinkel Kindercompagnie

Bij Kindercompagnie hebben we een breed assortiment peuterbedden om uit te kiezen. Bezoek onze winkel in Lithoijen om ons aanbod te ontdekken en laat je adviseren door onze experts. We staan klaar om jou en je kind te helpen bij deze spannende overgangsperiode.