Ze groeien hard! Je merkt het aan alles; de babykleding die te klein wordt. De wieg kan al naar de zolder. En de Tripp Trapp moet je alweer verstellen..

En dan komt ook het moment dat het ledikant plotseling ook niet meer groot genoeg is. Heel vaak krijgen we de vraag hoelang kan een kindje in een babyledikant ( 60×120 cm is de standaard maat in Nederland). Als je googelt krijg je het antwoord dat het kindje erin past tot een lengte van 110cm. Gebruikelijk is namelijk om minimaal 10 cm slaap/bewegingsruimte te houden. Maar in de praktijk wordt er ook vaak plaats gemaakt voor een klein broertje of zusje.

Hoe laat je die overgang nu soepel verlopen?

Vanaf welke leeftijd?

Meestal gaat dit gebeuren als je kind tussen 18 maanden en 3,5 jaar is. Het belangrijkste is dat je kind een (nieuwe) veilige slaapplek krijgt. Een doorgroeibed/junior bed of 1-persoonsbed dat helemaal vertrouwd voelt. Stel het zo lang mogelijk uit. Een kind dat ouder is dan 2,5 jaar kun je wat makkelijker uitleggen dat hij of zij in zijn bed moet blijven gedurende de nacht.

Veiligheid voor jouw kindje

Wat een lastig punt kan zijn is dat je kind steeds uit bed komt. Als de slaapkamer op de 1e verdieping is, is een traphekje een uitkomt. Ook als je kind nog niet bij de deurklink kan.. Pff, je moet er toch niet aan denken dat de deur per abuis een keer openblijft.
Maak het bed laag op, zoals je gewend was in het babyledikantje. Hierdoor komt jouw kindje niet onder zo’n enorm dekbed terecht komt. Onder de 2 jaar? Gebruik dan nog even (katoenen) dekens.

Betrek je kind in de plannen

Maak er een feest van! Je kunt niet vaak genoeg zeggen dat je trots op hem bent. Je kind kan immers al de hele nacht net als alle grote mensen lekker in een groot bed slapen. Mogelijk kun je hem ook een dekbedovertrek zelf uitlaten kiezen. Samen het grote bed opmaken en alle knuffels een plekje geven. Het helpt om hem vertrouwd te maken met zijn nieuwe bed.

Volg je bedritueel

Jouw kind zou een uitzondering zijn als hij of zij niet opzoek gaat naar jouw grenzen en regels. Bespreek met je partner wat jullie acceptabel vinden, wel zo handig als jullie dezelfde regels hanteren. Nog een keer plassen. Ik heb dorst.. hou vast aan je routine, volg je bedritueel!
Blijf herhalen hoe trots je bent als jouw kindje een nacht lekker heeft geslapen in zijn grote ledikant of junior bed.

(Werken met stickers kan je ook nog helpen 😉)

Veel succes!